Viinamarjakobarate normeerimine

Mida tuleb arvestada kobarate normeerimisel?

  1. põõsa vanust – on 1,2,3-10a. põõsaid, kõigile on koormus erinev;
  2. põõsa kasvutugevust – on tugevakasvulised, nõrgakasvulised, keskmise kasvuga. Tuleb vaadata kõigepealt põõsa dünaamikat, vaadake tippu, kas on longus või sirge. Kui tipp on allapoole, tähendab kasvu on;
  3. arvestage sordi valmimisajaga. On ultravarajasi, varajasi, keskvarajasi, hiliseid sorte. Kui me põõsa koormame kobaratega üle, lükkub sordi valmimisaeg edasi. Üldiselt annab viinapuu rohkem kobaraid, kui ta jaksab välja kanda. Meie ülesanne on normeerida neid kobaraid, et taim jaksaks neid välja kanda. 
  4. lauaviinamarjad – söömiseks, suured marjad, 300 g. – 3 kg.
    tehnilised sordid – mahlaks, veiniks, väikesed marjad, 50 g. – 300 g.

Enne kui normeerida, peame teadma, mis sordid meil on ja siis otsustada.

Lauaviinamari – jätame võrsele 1 kobara – 1 kg. Kui kobar on raskem kui 1kg., näiteks 2-3kg., siis tuleb ühele võrsele jätta 1 kobar ja kõrvalvõrse jätta ilma kobarata. Siis need kaks võrset toidavad seda ühte kobarat. Me peame arvestama kogu põõsa koormust. 
Veel tuleb jälgida, et kobarad kui nad massi koguvad, ei oleks end trossi ega külgvõrse vahele jäänud. Korrastage kobaraid. Kobar peab alla rippuma.

Tehnilised sordid kobar kaalub vähem kui 1 kg., seega võib jätta kobaraid võrsele rohkem. Üldiselt jäetakse tehnilistel sortidel kõik kobarad.

Kaks äärmust:

  1. kui te ei normeeri põõsaid või jätate võrsele rohkem kobaraid, jäävad võrsed peenikeseks, nõrgaks, hapraks, vähe arenenuks, halvasti arenenud viljapung ja nad võivad halvasti talvituda, halvasti korgistada ja järgmisel aastal me saaki ei saa.
  2. kui jätame arvestamata põõsa kasvutugevust ja jätame võrsele ainult ühe kobara siis hakkavad võrsed õgima ehk lähevad paksuks. Õgivad võrsed talvituvad halvasti ja kevadel ei pruugi pungad ärgata ja saaki ei saa.

Kas võib eemaldada lehti? – Jah, alumisi lehti kuni kobarateni.

Shopping Cart